Har du någon gång tagit en promenad nere på stan för att fönstershoppa och helt plötsligt sett några skyltfönster som har krossats? Många gånger kan man se att de har lagats provisoriskt med en typ av tejp i väntan på att nya skyltfönster ska levereras. Har du funderat på vad som ligger bakom vandaliseringen?

Tråkigt för den drabbade

Vilken typ av butik det än gäller är det inte kul att drabbas av vandalisering. Både butiksägare och personal tycker att det är ett otäckt tilltag och det är lätt att känna sig rädd och osäker samt att man frågar sig varför det har hänt. Att laga skyltfönster kan dessutom bli en kostsam historia så det gäller förstås att ha en bra försäkring.

Vem krossar skyltfönster?

Även om fokus ligger på att laga skyltfönster som har krossats ställer man sig frågan vem som har gjort det och varför. Det kan vara någon som har mycket ilska inom sig och vill bli uppmärksammad. Det har även hänt att någon som har en historia som problematisk och är hemlös har gjort det för att bli omhändertagen och få hjälp. I ett sådant fall borde hjälpen ha kommit innan detta hände.

Vad är det egentligen som bör göras för att stoppa denna typ av vandalisering? Har Sverige resurser och kunskap för att hjälpa alla som behöver hjälp? Ja, visst har vi det, men kanske vi hjälper på fel sätt. Vi ser ju att det är många som behöver hjälp och där måste vi ju sätta in hjälpen. Vi måste verkligen stoppa all vandalisering, vem som än gör det. Alla i landet måste kunna känna säkerhet och att kunna röra sig fritt utan att vara rädd.

Alla känner alla

När skyltfönster krossas i små städer blir det ett samtalsämne och alla känner sig ledsna över vad som hänt. Att laga skyltfönster som har krossats kan även ta ett tag och speciellt om det är flera drabbade på en liten ort där det kanske finns bara en glasmästare. Det kan vara många dagar som fönstren är tejpade. Kunder, vänner och bekanta går in i butiken och beklagar det som har hänt plus att alla är lite nyfikna på vad som har hänt. De som har flyttat till den lilla orten för att komma bort från storstadens brottslighet och vandalisering blir illa berörda lika som alla andra på orten. Man frågar sig varför det händer och blir ledsen.

Att laga skyltfönster kan bli en dyr historia